De Praktijk

De Praktijk

Oprichting

De praktijk werd opgericht in 1978. Onder de naam Praktijk Velleman was het één van de eerste volledig vrijgevestigde praktijken in Amsterdam.

Psychoanalytische Psychotherapie was in de jaren ’70 en ’80 voornamelijk een behandeling voor de hogeropgeleiden, de elite. Praktijk Velleman stelde zich vanaf het begin ten doel ook meer kwetsbare patiënten te behandelen, patiënten die meer steun nodig hadden dan alleen psychotherapie. Derhalve werd er van meet af aan bij de behandelingen naar manieren gezocht, om mensen naast psychotherapie steun te kunnen bieden. De basis voor de filosofie van de praktijk, dat mensen met psychische problemen vaak meer nodig hebben dan alleen psychotherapie, werd hier gelegd.

Ontwikkeling

Eén van de manieren om patiënten extra steun te bieden was via psychofarmaca. Door de sterkte opkomst en ontwikkeling van psychofarmaca, en de mogelijkheden die dat gaf, werd het ondersteunen van patiënten met medicatie naast de psychotherapie een steeds groter onderdeel van de werkwijze. Daarbij werd duidelijk, dat niet alleen de ondersteuning met medicatie de werkzaamheid van de psychotherapie sterk verbeterde, maar dat tevens een grote groep patiënten, die daarvoor niet ontvankelijk was voor psychotherapie, met medicatie wel goed te behandelen was met psychotherapie.

In de laatste tien jaar werd vooral de Joodse Levensleer steeds belangrijker, als essentieel onderdeel van de werkwijze van Praktijk Velleman. Het integreren van deze levensleer had een bepalende invloed op de ontwikkeling van de houding van Chessed,  liefdevolle toewijding, naar de patiënten. Daar bovenop bleek in de praktijk, dat de Joodse Levensleer intrinsiek een zeer waardevolle aanvulling was op de bestaande werkwijze; het gaf patiënten richting aan hun leven, richting die patiënten vaak te weinig vonden met alleen psychotherapie.

Huidige vorm

In 2014 heeft de heer Haas de praktijk overgenomen van de heer Velleman. Hij zal de komende jaren met persoonlijke toewijding de praktijk en zijn opgebouwde filosofie voortzetten en verder uitbouwen.